A jobb élmény érdekében használjon CHROME, FIREFOX, OPERA vagy Internet Explorer böngészőt.

Tippek és bevált gyakorlatok

  1. A termék személyes ellenőrzése: Amikor vásárolsz valamit, fizetés előtt vizsgáld meg a terméket, és győződj meg róla, hogy valóban erre van-e szükséged. Nagy értékű termékeknél (például videokártya, proci), eredetiségi igazolást vagy a vásárlást igazoló bizonylatot is kérhetsz. Ha nem vagy elégedett a termék állapotával, vagy kétségeid vannak az eredetiségével kapcsolatban, megtagadhatod a vásárlást. Ha az eladó felajánlja, hogy a személyes találkozás helyett elküldi a terméket, ne feledd, hogy ebben az esetben nem lesz lehetőséged a termék ellenőrzésére.
  2. Nagy értékű termék eladásánál és vásárlásánál légy óvatos: Ha olyan ajánlattal találkozol, amely „túl szép ahhoz, hogy igaz legyen”, fokozott körültekintéssel járj el, ugyanis előfordul, hogy csalók alulárazott cikkekkel próbálják átverni a vásárlókat. Mielőtt drága terméket vásárolsz, egy megbízható webhelyen próbálj tájékozódni a hasonló cikkek reális áráról.
  3. Találkozzatok biztonságos helyszínen: Nyilvános helyen – például élelmiszerüzletben, vagy kávézóban – találkozzatok. Ne hívd a vevőt vagy az eladót az otthonodba. Mielőtt a megbeszélt helyre mennél, tájékoztasd egy családtagodat vagy ismerősödet a találkozás pontos helyéről, vidd magaddal a mobiltelefonodat, és vedd fontolóra, hogy elhívj magaddal egy másik felnőttet. Ha az általad vásárolni vagy eladni kívánt termék adásvételéhez jelentős mennyiségű készpénzre van szükség, vedd fontolóra valamelyik magánszemélyek közötti fizetési mód (például PayPal) használatát.
  4. A személyes adatok védelme: Ne oszd meg pénzügyi adataidat (például PayPal bejelentkezési adatokat és jelszót, bankszámla-adatokat) a vevővel vagy az eladóval.
  5. Készpénz vagy magánszemélyek közötti fizetési mód használata: A vevőnek és az eladónak fel kell kínálnia vagy el kell fogadnia a készpénzfizetést vagy üzenet formájában vagy a PayPal szolgáltatásban elérhető, magánszemélyek közötti fizetési módok használatát. Ha úgy döntesz, hogy elektronikusan, átutalással vagy pénzutalvánnyal fizetsz, ne kattints a fizetési hivatkozásra, hanem közvetlenül jelentkezz be a fizetési mód webhelyén. Fontos tudni, hogy a pénztári vagy az igazolt csekk hamis lehet. Az ügyletnek közvetlenül az eladó és a vevő között kell zajlania, harmadik fél által nyújtott garancia nélkül.
Top